Categorieën
Taste-vin

Musée du Vin de Bourgogne: thuis van een mooie collectie taste-vins

Het Musée du Vin de Bourgogne bevindt zich momenteel nog in het Hôtel des Ducs in het hart van Beaune. In dit paleis installeerde hertog Philippe II van Bourgondië in 1354 onder meer de zetel van het Bourgondische parlement.

Verdeeld over twee verdiepingen toont het Musée de verschillende facetten van de wijnbouw in de regio. Naast de verschillende werktuigen die gebruikt worden in de wijnbouw, herbergt het museum ook een mooie collectie taste-vins.

In samenspraak met het museum, zal ik op deze blog geregeld een foto van een taste-vin uit hun collectie tonen.

Het eerste exemplaar uit de reeks dat we tonen, is een taste-vin uit 1837 die als doopgeschenk werd gegeven. Typisch voor dit soort taste-vins is dat de naam aan wie het geschonken wordt, vermeld wordt, samen met de geboorteplaats en de geboortedatum. Dit exemplaar was bestemd voor J. Motot uit Créot (een klein wijnbouwersdorp in het  departement Saône-et-Loire, regio Bourgogne-Franche-Comté), geboren in 1837.

Deze taste-vin is gemaakt van zilver en is vrij sober gedecoreerd met in hoofdzaak verticaal geörienteerde groeven, afgewisseld met een aantal bolvormige uitstulpingen. Door het geheel van ondiepe en minder ondiepe plekken in de taste-vin ontstaat een lichtreflectie die moet toelaten om de helderheid en de intensiteit van de kleur van de wijn te bepalen.

Het Musée du Vin de Bourgogne in Beaune zal de komende jaren verhuizen naar een nieuw te bouwen site, le Cité des Vins et de Climats de Bourgogne. Meer info over de nieuwe site (en die in Chablis en Mâcon) vind je op de blog van Marc Vanel en op de website van het toekomstige museum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *