Ooit een onmisbaar instrument van de wijnbouwer en -proever, maar vandaag veeleer een antiquarisch curiosum dat door een aantal confréries nog als onderdeel van hun feestelijke tuniek aan een ketting om de hals wordt gedragen. Maar wat is dat precies, een taste-vin?
Een taste-vin of een wijnproefschaaltje bestaat in heel wat vormen en formaten, maar veralgemenend kunnen we het omschrijven als een ondiep schaaltje dat vroeger werd gebruikt tijdens het wijnproeven in de kelder van de wijnbouwer. Meestal was het van zilver (of toch op zijn minst verzilverd) en de gemiddelde diameter was iets tussen de 7 en 10 centimeter.
De taste-vin werd in de eerste plaats gebruikt om de kleur en de helderheid van de wijn te bepalen, reden ook waarom de taste-vin een prominente plaats op deze blog verdient.
In die oude wijnkelders was vanzelfsprekend geen elektriciteit en het was dan ook niet altijd makkelijk om iets over het uiterlijk van de wijn te zeggen. De enige verlichting in die kelders bestond uit kaarslicht. Men kon wel wijn schenken in een houten of stenen kroes of beker, maar als men die belichtte met een kaarsvlammetje, dan kon men wellicht nog altijd niet veel meer zeggen dan ‘wit’ of ‘rood’. Als men de wijn echter in zo een ondiep zilveren napje schonk, dan werd het kaarslicht weerkaatst en kon men al veel meer nuances onderscheiden. Om die weerkaatsing nog te versterken, werden in die schaaltjes vaak ook nog kuiltjes en bulten geklopt. In duurdere exemplaren werden die oneffenheden omgewerkt tot heuse ornamenten.
Deze blog wil het stof van de geschiedenis van de taste-vin blazen en in verschillende blogposts zal ingegaan worden op het ontstaan van de taste-vin, de rivaliteit tussen Bourgogne en Bordeaux en zal ook geregeld een foto gepost worden van een aantal fraaie exemplaren.