Categorieën
Colores apparentes

ROOD: Demoiselle Claire (2017) – Domaine de Cazaban

Demoiselle Claire (60% syrah ,40% merlot) is karmijnrood van kleur, medium intens. Helder en zuiver in het glas met een vrij hoge viscositeit.

We hebben te maken met een rijke en gevarieerde neus. In de eerste neus  vinden we vooral rijp en donker fruit (kersen, bosbessen) en een droge kruidigheid. Na het walsen komen daar ook nog toetsen van leer, tabak en een lichte vanilletoets bij.

In de mond komt het rijpe fruit terug, mooi ondersteund door fijne zuren. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maar zijn rijk en sappig. Ze geven structuur aan de wijn zonder hem al te streng te maken.

De afdronk is gemiddeld van lengte, waarbij vooral het fruit lang mee gaat in de proefervaring.

De wijn kan nog een twee à drietal jaar bewaard worden, maar is nu al mooi op dronk. Hij kan mooi gecombineerd worden met gegrild vlees, klein wild, maar ook bijvoorbeeld met een zuiderse ratatouille.

Domaine Cazaban ligt in de AOP Cabardès, een nog relatief onbekende en kleine AOP van ongeveer 500 ha in de Languedoc. Cabardès ligt op het kruispunt tussen Atlantische en mediterrane invloeden en dat vind je ook terug in de druivenrassen die gebruikt worden voor de wijnteelt. Het lastenboek van de AOC schrijft voor dat minstens 40% van de wijn moet komen van Atlantische druivenrassen en 40% van mediterrane druiven. Deze wijn met 60% syrah en 40% merlot valt dan ook perfect binnen de regelgeving van de AOC.

De wijnen van de Cabardès verenigen het beste van twee werelden. Enerzijds het fruit, de zuren en de elegantie van de Atlantische wijnstokken, anderzijds de volheid en souplesse van de mediterrane druiven.

Domaine de Cazaban werkt van in het begin biologisch en is sinds 2013 ook erkend door Demeter als biodynamische wijnbouwer. Geen insecticiden, pesticiden of kunstmest in de velden van Clément Mengus en zijn vrouw Claire. Er wordt enkel compost van het eigen domein gebruikt, aangevuld met typisch biodynamische preparaten zoals valeriaan, brandnetel en gemalen kwarts die in een koehoorn in de wijnvelden worden begraven volgens de voorschriften van Rudolf Steiner. Tijdens het vinificatieproces worden er geen additieven toegevoegd. Voor de botteling ondergaat de wijn een lichte filtratie en een lage sulfitage om de stabiliteit van de wijn te garanderen.

Samen met een aantal bevriende wijnbouwers uit de Languedoc die de principes van de biologische en biodynamische wijnbouw willen uitdragen, richtte Clément Mengus een vereniging op, Changer l’Aude en Vin.

In Vlaanderen kan je Demoiselle Claire ondermeer vinden in Wijnhuis Tinto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *