Richeaume blanc 2017 (35% Rolle, 20% Clairette, 25% Sauvignon blanc en 20% viognier) is citroengeel van kleur, medium intens. Helder en zuiver in het glas ondanks het feit dat de wijn niet gefilterd werd.
In de eerste neus komen de frisse citrusaroma’s direct naar voor, samen met een florale toets van witte bloemen (acacia, kamille). Na het walsen komt daar ook rijper steenfruit (perzik, abrikoos) bij.
Ook in de mond zijn de frisse citrusaroma’s duidelijk aanwezig, op het eind afgerond door een lichte vegetale toets die voor een klein bittertje zorgt Het mondgevoel is rond (elevage sur lie) en de afdronk is middellang tot lang met een mooie mondherinnering aan de frisse zuren.
Deze wijn is momenteel goed op dronk en komt helemaal tot zijn recht met een mediterrane visschotel op basis van olijfolie.
Richeaume blanc wordt, zoals alle wijnen van het domein, gebotteld onder het label IGP Méditerranée en niet onder A.O.C. Côtes de Provence, waarop het gezien zijn ligging recht zou hebben. De wijnbouwers van Domaine Richeaume houden liever de handen vrij om volop te kunnen experimenteren met hun wijnen.
Het is een interessante speling van het lot dat de basis van het fortuin van Domaine Richeaume gelegd werd met geld uit de chemiesector. De vader van de stichter van het domein was Julius Hoesch, een grote Duitse chemie distributeur. Zoon Henning gooide het aanvankelijk over een heel andere boeg en koos voor een academische carrière. Na een doctoraat in de geschiedenis doceerde hij heel wat jaren kerkrecht aan de befaamde Amerikaanse universiteit van Yale.
Eind jaren ’60 raakte Henning Hoesch helemaal doordrongen van een holistische visie op mens en natuur. In 1972 ruilde hij de theorie in voor de praktijk en startte een wijndomein aan de voet van de schilderachtige Montagne-Sainte-Victoire.
Het Domaine Richeaume was een van de pioniers op het vlak van biologische druiventeelt. Henning en later ook zijn zoon Sylvain, die vanaf 1994 de leiding overnam, gingen echter veel verder dan het biologisch telen van druiven. Voor hen moest het hele plaatje kloppen. Hun domein omvat niet alleen een wijngaard. Er worden ook olijven en graan geteeld en schapen zorgen voor natuurlijke meststoffen. Het domein is bijna volledig zelfvoorzienend (afkoeling door koud bronwater, verwarming via zonne-energie,…) zoals het past in een doorgedreven ecologische en circulaire visie.
Ook in het vinificatieproces proberen de wijnbouwers van Domaine Richeaume de natuur zoveel mogelijk haar werk te laten doen: ze gebruiken enkel endogene gisten, er wordt zo weinig mogelijk sulfiet toegevoegd, de processen van soutirage en entonnage verlopen zonder mechanische inbreng en de wijn wordt niet gefilterd voor de botteling.
Het resultaat van al deze inspanningen is een wijn met karakter, eigengereid zoals de wijnbouwers zelf.
In Vlaanderen kan je de wijnen van Domaine Richeaume onder meer vinden bij Vitis Vin (Gent) en Portovino (Maldegem)