Categorieën
Colores apparentes

WIT: Viré Clessé (2016) – Les Héritiers du Comte Lafon

Viré-Clessé
Viré Clessé – Les Héritiers du Comte Lafon – 2016

Deze mooie Viré-Clessé van Domein Les Héritiers du Comte Lafon, oogstjaar 2016 is licht goudgeel van kleur, of – met iets meer poëzie omschreven – Jaune de mai (Bouchard Ainé & Fils). Helder en zuiver in het glas.

De neus is gevarieerd met een mooie spanning tussen verschillende aromatische families. Bij aanvang ruik je een vleugje citrus, maar toch vooral de iets rijpere aroma’s van wit steenfruit (abrikoos, perzik), wat floraliteit (madeliefjes) en een zekere mineraliteit. Na het walsen komen daar aroma’s bij van exotischer fruit (mango).

In de mond komen de fruitaroma’s uit de neus terug, maar de balans slaat wat meer over in de richting van citrusvruchten. De wijn heeft een mooie rondeur, die we zo vaak aantreffen bij chardonnay, maar is toch ook vrij hoog in zuren, waardoor de rondeur mooi gebalanceerd wordt met frisse toetsen. De wijn kent ook een lichte kruidigheid met een klein bittertje op het eind, wat mogelijk een gevolg is van de houtopvoeding. Middellange tot lang afdronk.

Deze wijn is momenteel op dronk en kan mooi gecombineerd worden met kalfsvlees of gevogelte in een licht romige saus. Niet al te fris serveren (11 – 13°C).

Viré-Clessé is een van de jongste appelaties in Bourgogne, Mâcon-Village. De reeds bestaande appelaties Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé werden in 1999 samengevoegd tot één AOP Viré-Clessé.

I’ll Drink to That! Wine Podcast · IDTT Wine 438: Five Decades of Burgundy with Dominique Lafon

Het was ook in die periode dat Dominique Lafon, een van de belangrijkste wijnbouwers uit Meursault, wijngaarden aankocht in Mâcon. Verspreid over het ganse van gebied van Mâcon heeft hij 26 ha, waarvan 6,5 ha in Viré-Clessé. De druiven van Lafon worden volledige biologisch geteeld en hoewel niet als zodanig gecertificeerd past hij de principes van de biodynamie toe in het productieproces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *