Categorieën
#FF0000 of #FFFFFF

Pourpre des Pheniciens. Een keizerlijke kleur voor een goddelijke wijn

Zoals ook al uit vorige blogstukjes bleek, bevat de wijnkleurenkaart van Bouchard Ainé et Fils een rijke bron van informatie, niet alleen over de verschillende kleurtinten die wijn kan hebben, maar – onrechtstreeks – ook door zijn vele culturele referenties.

In deze blogpost neem ik jullie mee op een ontdekkingstocht naar het ontstaan en de betekenis van het ‘Pourpre des Phéniciens’, de kleurtint die volgens Bouchard Ainé et Fils, een Bordeaux-wijn op dronk aanneemt.

TyreAlMina
Archeologische resten in Tyrus, UNESCO werelderfgoed

De kleuraanduiding ‘Fenicisch purper’ is op het eerste gezicht niet echt ingeburgerd bij ons, ook het synoniem ‘Tyrisch purper’ doet niet meteen een belletje rinkelen. Dat is echter wel het geval met twee andere pseudoniemen van deze kleurtint: ‘keizerlijk purper’ en ‘koninklijk purper’.

Categorieën
Taste-vin

Musée du Vin de Bourgogne: thuis van een mooie collectie taste-vins

Het Musée du Vin de Bourgogne bevindt zich momenteel nog in het Hôtel des Ducs in het hart van Beaune. In dit paleis installeerde hertog Philippe II van Bourgondië in 1354 onder meer de zetel van het Bourgondische parlement.

Verdeeld over twee verdiepingen toont het Musée de verschillende facetten van de wijnbouw in de regio. Naast de verschillende werktuigen die gebruikt worden in de wijnbouw, herbergt het museum ook een mooie collectie taste-vins.

In samenspraak met het museum, zal ik op deze blog geregeld een foto van een taste-vin uit hun collectie tonen.

Het eerste exemplaar uit de reeks dat we tonen, is een taste-vin uit 1837 die als doopgeschenk werd gegeven. Typisch voor dit soort taste-vins is dat de naam aan wie het geschonken wordt, vermeld wordt, samen met de geboorteplaats en de geboortedatum. Dit exemplaar was bestemd voor J. Motot uit Créot (een klein wijnbouwersdorp in het  departement Saône-et-Loire, regio Bourgogne-Franche-Comté), geboren in 1837.

Deze taste-vin is gemaakt van zilver en is vrij sober gedecoreerd met in hoofdzaak verticaal geörienteerde groeven, afgewisseld met een aantal bolvormige uitstulpingen. Door het geheel van ondiepe en minder ondiepe plekken in de taste-vin ontstaat een lichtreflectie die moet toelaten om de helderheid en de intensiteit van de kleur van de wijn te bepalen.

Het Musée du Vin de Bourgogne in Beaune zal de komende jaren verhuizen naar een nieuw te bouwen site, le Cité des Vins et de Climats de Bourgogne. Meer info over de nieuwe site (en die in Chablis en Mâcon) vind je op de blog van Marc Vanel en op de website van het toekomstige museum.

Categorieën
Kleuren lezen

Het wezen van de kleuren (2)

Je kunt nog zoveel berekenen en bepalen met aantallen, maten en gewichten waar de natuurwetenschapper mee werkt, de kleur ontglipt je. Daarom moest de natuurwetenschapper zich er zo nodig van af maken door te zeggen dat kleuren alleen in de ziel bestaan.

Rudolf Steiner: Het wezen van de kleuren (1921) (vert. Paula Giel – de Looff, Vrij Geestesleven, ISBN 9789060385302)

Categorieën
Colores apparentes

ROOD: Ad Libitum Monastel de Rioja (2018) – Bodegas Juan Carlos Sancha

Ad Libitum Monastel de Rioja 2018
Ad Libitum Monastel de Rioja 2018

Een waarlijk unieke wijn op basis van de monastel-druif, die enkel nog op het domein Bodegas Juan Carlos Sancha gecultiveerd wordt.

Deze wijn heeft een intense kleur, helder en zuiver, paars-rood zonder evolutie. Viscositeit gemiddeld maar toch met duidelijke tranen; in de zuivere neus rijp rood fruit ondersteund door gedroogde kruiden en lichte vanille toets; in de mond bevestiging van de fruitaroma’s, mooie fijne zuren en elegante tannines, vol in de mond, sappig, kruidigheid blijft hangen in afdronk die betrekkelijk lang is. De alcohol (14°) is duidelijk aanwezig, zonder storend te zijn. Mooie combinatie met sappig stukje traag gegaard rundsvlees.

Categorieën
Colores apparentes

ROOD: Demoiselle Claire (2017) – Domaine de Cazaban

Demoiselle Claire (60% syrah ,40% merlot) is karmijnrood van kleur, medium intens. Helder en zuiver in het glas met een vrij hoge viscositeit.

We hebben te maken met een rijke en gevarieerde neus. In de eerste neus  vinden we vooral rijp en donker fruit (kersen, bosbessen) en een droge kruidigheid. Na het walsen komen daar ook nog toetsen van leer, tabak en een lichte vanilletoets bij.

In de mond komt het rijpe fruit terug, mooi ondersteund door fijne zuren. De tannines zijn duidelijk aanwezig, maar zijn rijk en sappig. Ze geven structuur aan de wijn zonder hem al te streng te maken.

De afdronk is gemiddeld van lengte, waarbij vooral het fruit lang mee gaat in de proefervaring.

De wijn kan nog een twee à drietal jaar bewaard worden, maar is nu al mooi op dronk. Hij kan mooi gecombineerd worden met gegrild vlees, klein wild, maar ook bijvoorbeeld met een zuiderse ratatouille.

Categorieën
Taste-vin

Godinnen, serpenten en … taste-vins

Dat wijn een gunstig effect heeft, zowel op de fysieke als de mentale gezondheid, daarvan hoef je de gemiddelde wijnliefhebber niet te overtuigen. Die aanname van wijn als geneesmiddel dateert al van in de klassieke oudheid, meer bepaald van in de Griekse mythologie.

Apollo
Apollo (Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

Hoofdrolspeelster in deze blogpost is de Griekse godin Hygieia, een van de dochters van Asklepios, die op zijn beurt de zoon was van een van de grootste Hollywood-helden van de klassieke oudheid, Apollo. Apollo, behalve een van de beruchtste schuinsmarcheerders van de klassieke mythologie, werd vereerd als godheid van de meest uiteenlopende onderwerpen: runderen, licht, de zee, boogschieten, herders, schoonheid, muziek, …. Een van zijn bekendste rollen is echter die van godheid van de geneeskunde.

Categorieën
#FF0000 of #FFFFFF

Hoe indruk maken op een fancy cocktailparty?

Chemische structuur flavyllium ion
Chemische structuur flavyllium ion

Wie bovenstaande chemische structuur direct herkent, hoeft eigenlijk niet verder te lezen, want wellicht zal hij of zij of hen, niets onder ogen krijgen dat ze al niet wisten. Voor de 99,5% andere mensen op de wereld (blijf vooral doorlezen!): de chemische structuur hierboven is die van het flavyllium ion, de basis van alle anthocyanen, een soort flavonoïde. Voor je gillend de kamer uitloopt bij al dat chemisch slang, bedenk dat er in de film van Mary Poppins heus nog wel langere woorden voorkomen, zoals Supercalifragilisticexpialidocious.

Categorieën
Taste-vin

Taste-vin of taste-vin?

Hier zijn we opgezwollen en vol lucht, daar zijn we mager, klein, onooglijk en uitgemergeld. Op weer een andere plaats lijken we wel op een skelet en op een vierde opgepompt, we zijn bij toerbeurt dwergen en reuzen, kolossen en pygmeeën, recht en goed geproportioneerd, of gebocheld, kreupel en misvormd. Voeg bij al deze groteske vormen een betoog dat nu een abstract is, duister of vergezocht, en dan weer slordig of wijdlopig… Maar deze tekortkomingen zijn onontkoombaar bij een eerste poging en zullen in later eeuwen worden hersteld.

Denis Diderot over zijn Encyclopédie

Taste-vin of taste-vin
Taste-vin of taste-vin?

In mijn zoektocht naar informatie over de taste-vin, stootte ik op hét standaardwerk over dit verfijnde proefobject, namelijk Le tastevin à travers les siècles van René Mazenot (Editions des 4 seigneurs, Grenobles, 1977). Een hoogst lezenwaardig werkje, waar ik op deze blog zeker nog herhaaldelijk aan zal refereren.

In het eerste hoofdstuk van het boek, werd al meteen een interessant geval van terminologische verwarring aangekaart. Wanneer wij ons vandaag een taste-vin voor de geest halen, dan denken we aan een klein, vaak zilveren, schaaltje dat gebruikt werd om wijn uit te proeven en meer bepaald om de kleur van de wijn te analyseren.

Categorieën
Kleuren lezen

Remarks on colour (1)

Ik behandel de kleurbegrippen op gelijke wijze als de begrippen van de zintuiglijke gewaarwordingen.

Ludwig Wittgenstein: Over kleur (1977) (vert. Paul Wijdeveld, Boom, ISBN 9789461057198)

Categorieën
#FF0000 of #FFFFFF

Moord en doodslag in de wijngaard: oeil de perdrix

Patrijs (c) Marek Szczepanek

Wanneer we de kleur van een lichtroze rosé willen omschrijven, dan houden de meesten van ons het bij licht zalmroze, uienkleur, maar wanneer we een lyrische proever in ons midden hebben, dan durft de omschrijving oeil de perdrix wel eens opduiken … oeil de perdrix … Frans voor “eksteroog” leert Google Translate me. De kleur van een wijn vernoemen naar een dergelijk fysisch ongemak? Wijnliefhebbers zijn rare jongens, maar dat leek me toch ongewoon. Een ander vertaalprogramma gaf “oog van een patrijs” als vertaling en dat bleek na enig speurwerk de correcte referentie te zijn. Het is een kleur die zou moeten verwijzen naar de kleur van de ogen van de patrijs in doodsnood.

Zo kan ie wel weer, eksterogen, afgeslachte patrijzen, … Gelukkig valt er nog wel meer te vertellen over deze kleurnuance, die ook vermeld staat op de wijnkleurenkaart van Bouchard Ainé & Fils (84 verschillende kleurtinten!).